وقتی تصمیم به راه اندازی وبسایت یا
طراحی سایت برای کسب و کار خود می گیرد، مراحل متفاوتی پیش رو خواهید داشت. انتخاب نام دامنه (Domain) درست و اصولی یکی از مراحل است و اهمیت دارد دامنه ای برگزینید که در ذهن مخاطبان و مشتریان ماندگار باشد.
گزینه های زیادی در این شرایط پیش رو دارید.در این پست به شما کمک می کنیم تا از روشی خلاقانه برای انتخاب نام دامنه استفاده و سبب ماندگاری برند تجاری خود را در ذهن ها شوید.در زیر به توضیح مختصری از انواع دامنه ها میپردازیم:
انواع دامنه ها
دسته اول:
دامنه های Top Level عمومی یا gTLDs که سه حرفی می باشند
در این دسته سه دامنه Com , net , org به عنوان معمول و معروف ترین دامنه های دنیا شناخته می شوند که Com ابتدای کلمه Commerical به معنی تجاری و Net ابتدای کلمه Network به معنی شبکه و org نیز ابتدای واژه organization به معنی سازمان است . هر یک از این دامنه ها باید در جای درست خودش استفاده شود . به عنوان یک شرکت که در زمینه خدمات اینترنت فعالیت می کند بهتر است از دامنه Net استفاده کند . این قاعده توسط خیلی از شرکتهای معروف جهان رعایت می شود .
دسته دوم:
دامنه های Top Level عمومی جدید ( NEW gTLDs ) :
این دسته شامل دامنه های Biz ، Info ، Pro ، Aero ، Coop و Museum و Name است . این دامنه های به جهت رفع نیاز در کمبود اسامی در دامنه های دسته اول ایجاد شده است و میشد گفت دامنه های جدیدی هستند . اخیرا دامنه Info به منظور ترغیب کاربران اینترنتی و صاحبان وب سایتها توسط بعضی از Server های ثبت دامنه دنیا به صورت اشانتیون و یکساله و رایگان ارائه می شود . اما دقت کنید که صرف دامنه info فقط و فقط به صورت یکساله ثبت می شود و سال بعد مجبورید برای تمدید آن مبلغی تقریبا ۱٫۵ تا ۲ برابر دامنه های دسته اول برای آن بپردازید . چون این دامنه از ابتدا یکی از دامنه های گران بوده است و به دلیل عدم استقبال صاحبان وب سایتها از آن به این صورت ارائه می شود . پس اگر جایی دیدید که این دامنه را با قیمتهای پایین مثل 89،000 تومان !!! ثبت می کنند حرص نزنید چون سال بعد پول سال قبل را هم از شما میگیرند !!
دسته سوم:
دامنه های خاص sTLDs l ) Top Level):
این دامنه ها هم جزو دامین های خاص محسوب می شوند همچون GOV اول کلمه Government به معنی دولت و یا EDU اول کلمه Education به معنی آموزش و یا دامنه های نامرسوم INT یاMIL
دسته چهارم :
دامنه های بین المللی کشورهای جهان ( ccTLDs ) که دو حرفی می باشند.
مشهورترین دامنه های اینترنتی دو حرفی متعلق به کشورها یا مناطقی از جهان است که در زیر لیست شده است که اکثرا توسط بعضی از افراد برداشت های نادرستی از آن شده است :
- WS: Samoa
- CC: Cocos
- TV: Tuvalu
- BZ: Belize
و …
به عنوان مثال دامنه IR که توسط مرکز تحقیقات بنیادی زنجان ثبت می شود به عنوان دامنه بین المللی ایران در دنیا شناخته می شود . خوشبختانه در انتخاب این دامنه ، شانس با کشورمان همراه بوده است چرا که در حالی که دیکته سه کشور عراق Iraq یا ایرلند Ireland هر سه با دو حرف Ir شروع شده اما دامنه Ir به ایران اختصاص یافته است و دامنه عراق Iq و ایرلند Ie شده است .
کسانی که میخواهند دامنه ir را استفاده کنند باید در سایت ایرنیک دامنه خود را ثبت کنند و یا برای کاهش هزینه میتوانن از طریق نمایندگان فروش دامنه ( ثبت دامنه ) اقدام به ثبت و خرید دامنه خود کنند.
ترکیب دامنه های سطح بالا (TLD) با نام تجاری مجموعه شما می تواند ایده ای جالب توجه باشد. برای مثال می توانید از دامنه های TLD همچون .blog و .shop استفاده نمایید و به این صورت محور فعالیت
وب سایت خود را پیش از ورود به کاربران معرفی نمایید. شما می توانید از ترکیب های متفاوتی در استفاده از TLDها بهره ببرید و نام و نشان تجاری مخصوص به خود را ایجاد کنید. این روش در برندسازی کسب و کارتان بسیار موثر خواهد بود.
برای انتخاب نام دامنه ای خاص و ماندگار، پیشنهاد ما کمک گرفتن از دامنه های سطح بالا است تا دامنه ای خلاقانه و هیجان انگیز برای وب سایتتان ایجاد نمایید. با ما همراه باشید و از مزایا و معایب این راهکار اطلاع یابید!
انواع پسوند دامنه ir. :
پسوند ir.
اپسوند دامنه های ایرانی می باشد و ثبت آن توسط افرادی که رسما مقیم ایران هستند انجام می شود.
پسوند co.ir.
این پسوند مخصوص سازمانها و شرکتهای غیر دولتی میباشد. شرکت های متقاضی این پسوند باید دارای شرکت ثبت شده باشند.
پسوند ac.ir.
این دامنه مخصوص موسسات آموزش عالی دارای مجوز وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و ارائه کپی مجوز مذکور الزامی می باشد.
پسوند sch.ir.
این پسوند مختص برای مدارس، موسسات آموزشی و سایر سازمانهای آکادمیک تحت مجوز وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران بوده و ارائه کپی مجوز مذکور و درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی می باشد.
پسوند net.ir.
این دامنه مخصوص شرکتهای ارائه دهنده خدمات شبکه و ISP ها بوده و ارائه کپی مجوز ISP الزامی می باشد.
پسوند gov.ir.
عمومیت این پسوند برای بخش های اجرایی موسسات و وزارتخانه ها و سازمانهای زیرمجموعه قوای مجریه، مقننه و قضاییه جمهوری اسلامی ایران بوده و ارائه درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی می باشد.
پسوند org.ir.
پسوندی برای انجمن های علمی، سازمانهای غیر انتفاعی رسمی و موسسات بین المللی ثبت شده که دولت ایران یا یکی از موسسات آن عضو آنهاست و ارائه کپی روزنامه رسمی موسسه الزامی می باشد.
پسوند id.ir.
کاربرد این پسوند برای اشخاص حقیقی تابع کشور ایران بوده و ارائه تصویر شناسنامه متقاضی الزامی می باشد.
انتخاب نام دامنه خلاقانه چه مزایا و معایبی دارد؟
بعضی افراد عبارات طولانی برای نام دامنه انتخاب می کنند و یا برخی از حروف را به صورت تصادفی کنار هم قرار داده و دامنه ای عجیب و غریب می سازند. منظور ما از انتخاب نام دامنه خلاقانه به هیچ عنوان چنین چیزی نیست. عده ای دیگر از افراد تصور می کنند تنها .com گزینه مناسبی برای ساختن یک دامنه است، اما باید بدانید TLD های مختلفی وجود دارند که شما می توانید در ایجاد نام وب سایتتان از آن ها بهره بگیرید. دامنه خلاق می تواند حاوی بخشی از نام تجاری شرکت شما باشد که با دامنه های سطح بالا ترکیب و عبارتی کوتاه و جالب ایجاد می کند. بهتر است بدانید یک شرکت اینترنتی برای نام ها و شماره های واگذار شده به نام ICANN وجود دارد که مرتبا TLDهای جدید را تایید می کند. استفاده از این TLDهای جایگزین مزایای متعددی برای شرکت شما به دنبال دارد که برخی از آن ها عبارتند از:
- کاهش هزینه های ثبت و تمدید مجدد دامنه
- معرفی هدف و نوع فعالیت وب سایت به بازدیدکنندگان:
در این حالت هر کاربر پیش از ورود به وب سایت می داند با چه محتوایی رو به رو خواهد شد و موجب کاهش نرخ ترک سایت خواهد شد.
- آسانتر شدن به خاطرسپاری نام دامنه توسط کاربران:
استفاده TLDها در نام دامنه، روشی جدید و خلاقانه است که یک عامل نوین برای وب سایتتان فراهم آورده و به یاد آوردن آن را ساده تر می کند.
باید توجه داشته باشید استفاده از TLD در ساخت نام دامنه در کنار مزیت های فراوانی که دارد، ممکن است برخی مشکلات جزئی به همراه داشته باشد. برای مثال این امکان وجود دارد افراد فراموش کنند دامنه شما با .org ساخته شده و سعی کنند با استفاده از .com وارد وب سایتتان شوند.
نکاتی مهم برای داشتن دامنه خلاقانه
شما را با سه نکته مهم برای انتخاب دامنه ای خاص با استفاده از TLD آشنا می سازیم که لازم است زمان ساخت دامنه ای خلاقانه آن ها را در نظر بگرید:
1. ترکیب نام تجاری شرکت خود با TLD
برندسازی یکی از پرکاربردی ترین راههای رسیدن به موفقیت و سود بیشتر است. می توانید با کمی دقت نامی ماندگار و جالب توجه برای کسب و کارتان بسازید تا مشتریانتان در هر شرایطی آن را از یاد نبرند. ادغام نام دامنه با TLD می تواند انتخاب مناسبی برای نشان تجاری شما باشد. ساده ترین ترفند برای ساخت نشان تجاری با این روش این است که TLD موردنظرتان را به عنوان بخشی از نام سایتتان معرفی کنید. وب سایت driflaway.coffee از همین روش استفاده نموده و به جای آن که تنها¬ از Driflaway به عنوان نشان تجاری خود استفاده نماید، تمام عبارت driflaway.coffee را عنوان برندش معرفی نموده است. بدین ترتیب کاربران ضمن اینکه نام خاص آن را از یاد نخواهند برد، می توانند به سرعت وارد وبسایت آن هم شده و با این کسب و کار بیشتر آشنا شوند. عامل نوین هم در اینجا موثر خواهد بود؛ چرا که بسیاری از افراد نمی دانند دامنه های .coffee هم وجود داشته دارد. بنابراین چنین انتخابی باعث می شود که وب سایت شما به یادماندنی و جالب شود. علاوه بر این، شما اغلب می توانید این نوع TLD را به قیمت ارزان، همان طور که قبلا ذکر کردیم، ایجاد کنید.
برای موفقیت بیشتر در استفاده از این نوع دامنه ها، باید آدرس های TLD را برگزینید که با وضعیت و نوع فعالیت وب سایت شما همخوانی داشته باشد و در پی ساختن ترکیب های غیرطبیعی و سخت نباشید. هر چه انتخابی ساده تر داشته باشید احتمال به خاطرسپاری آن بیشتر خواهد بود.
2. از عبارت ها و کلمات ساده استفاده نمایید!
دامنه های کوتاه به خوبی در حافظه ماندگار می شوند و می توان آن ها را به راحتی در نام تجاری شرکت نیز ادغام نمود. هر چه نام دامنه کوتاه تر باشد، بیشتر به یاد می ماند. همچنین تایپ کردن آن در مرورگر به سادگی رخ می دهند و رضایت بیشتری از کاربران به دست خواهید آورد. نام آمازون را در نظر بگیرد. اگر فروشگاه آمازون نامی طولانی و سخت انتخاب می کرد احتمال به یاد آوردن و سریع تایپ کردن آن چقدر بود؟
بنابراین دقت کنید دامنه ای آسان و با کمترین حروف ممکن انتخاب نمایید، زیرا یک نام کوتاه برای دامنه همه چیز را مخصوصا در زمینه بازاریابی و برندسازی ساده تر می کند.
برای انتخاب نام دامنه کوتاه بهتر است موارد زیر را در نظر داشته باشید تا گزینشی مطمئن و درست داشته باشید:
- نام های مختلفی در نظر بگیرید، سپس آن هایی که دوست ندارید و یا در دسترس نیستند را از لیست حذف نمایید. حال می توانید با بررسی هر یک از نام های باقی مانده، بهترین گزینه ممکن را انتخاب کنید.
- نام هایی را انتخاب کنید که هجی کردنشان ساده است و احتمال تایپ اشتباه آن کمتر می باشد. به عبارت دیگر تا جای ممکن همه چیز را ساده کنید تا کاربران را از سردرگمی رها سازید.
- با ادغام نمودن TLD و نام دامنه می توانید برند خود را به کاربرانتان معرفی نموده و آن را ماندگار کنید.
با در نظر گرفتن موارد بالا می توانید نامی مناسب و کاربردی برای دامنه وب سایت خود انتخاب کنید، اما بدانید لزومی ندارد همه نام های دامنه از یک روال به خصوص تبعیت کنند. اگر اسمی را پیدا کردید که احساس می کنید مناسب است، به حس درونی خود توجه نموده و آن را برگزینید. البته در صورتی که این اسم طولانی و خسته کننده نباشد.
3. نام های مشابه با انتخاب نهایی خود را تحت مالکیت در آورید!
شاید این پیشنهاد برایتان عجیب باشد اما بهتر است بدانید این روش مانع از سوء استفاده، افراد سودجو می شود. مجددا وب سایت فروشگاهی آمازون را در نظر بگیرید. این فروشگاه دامنه .com را در اختیار دارد اما چند شکل دیگر این نام را همچون Amazon.shop تحت مالکیت خود آورده تا مانع از ایجاد وب سایت هایی با هدف سودجویی از برند آمازون شود. از این رو هویت آمازون امنیت بیشتری به دست آورده و کاربرانی را که دامنه اولیه آن ها را اشتباه می نویسند، به سوی سایت اصلی هدایت می کند.گوگل نیز از این روش استفاده نموده و دامنه های مشابه با نام اصلی خود را ثبت می کند تا نمونه های اشتباه نوشته شده را جذب نموده و مانع از سردرگمی کاربران می گردد.
بسیاری از افراد دامنه هایی را ثبت می کنند تا آن ها را بعدا به شما بفروشند؛ بنابراین منطقی است گزینه های دیگری را هم که تصور می کنید ممکن است برایتان مفید باشد، پیش از آن که سایرین ثبتش کنند حتما به ثبت برسانید. تنها عیب این راهکار این است که شما باید هزینه مالکیت و تغییر مسیر TLD دیگر را هم بپردازید؛ البته این مبلغ معمولا کم است.
سخن پایانی
استفاده از .com در نام دامنه انتخابی ساده است و اغلب افراد آن را تنها گزینه صحیح می دانند. اما این اعتقاد درست نبوده و TLDهای متعدد و جدیدی برای ساختن نام دامنه خلاقانه وجود دارند. از این رو بهتر است هنگام راه اندازی وب سایت خود، گزینه های مختلف پیش رو را کنار هم گذاشته و بهترینشان را برگزینید. ضمن اینکه برای داشتن نام دامنه ای خاص بهتر است ترکیبی از نام دامنه را با TLD در نظر بگیرید و نامی ساده انتخاب نمایید. همچنین برای جلوگیری از مسائل امنیتی بهتر است اشکال مختلف یک نام دامنه را با TLDهای گوناگون تحت مالکیت خود در آورید.
نوشتن نظر